Ungdomsundersøkelsen om erfaringer med vold og overgrep
Helseforskningsloven § 17
Helt essensielt for gjennomføring av denne undersøkelsen, var det langvarige arbeidet med en få på plass en forskrift til Helseforskningsloven § 17 om barn mellom 12 og 16 år sin rett til selv å samtykke til deltakelse i medisinsk og helsefaglig forskning. Etter en lang prosess med grundige forarbeider (Dyb, et al., 2016), trådte forskriftsendringen trådte i kraft sommeren 2017. Denne legger til rette for at forskningsprosjekter med godkjennelse av Regional komité for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK) kan innhente selvrapportert data fra ungdom uten foreldresamtykke. Dette gir ungdom en unik mulighet til å bli hørt.
UEVO-studien er den første storskalaundersøkelsen som har benyttet forskriften. Dette stiller ytterligere krav til en god ivaretakelse av deltakerne fordi foreldrene ikke nødvendigvis vil ha kjennskap til om deres barn har deltatt i studien, og dermed ikke i like stor grad som tidligere har mulighet til å ivareta sin rett til å beskytte barnet sitt. Ifølge artikkel 12 i FNs barnekonvensjon om barns rett til å bli hørt, understreker FNs barnekomité at dette gjelder barns deltakelse i forskning, separat fra foreldrene (Comittee on the rights of the child, 2013, avsnitt 19).
Etiske hensyn
Prosjektet er godkjent av Regional etisk komité for medisinsk og helsefaglig forskning, Region Øst (REK). I tillegg har prosjektgruppen foretatt en særskilt personvernrisikovurdering for hver av datainnsamlingsrundene (DPIA) i tråd med EUs personverndirektiv (GDPR).
Den planlagte behandlingen av personopplysninger innebærer:
Deltakelse i forskning og informert samtykke til dette hviler på fire grunnpilarer (Dyb, Hafstad, et al., 2016):